Selecteer een pagina

Ontwikkeltraject

Je bent een ervaren projectmanager in ontwikkelopgaven voor de stad en daarbuiten. Je hebt een gave baan/opdracht, je zet je tanden in het project, het gaat je voor de wind… en toch heb je (te) veel stress. Alle ballen in de lucht houden vergt veel van je. Je delegeert goed, maar je merkt dat je zelf nog te veel operationeel aan het werk bent. Je geeft veel, soms te veel? Wat gebeurt er dan in de verhoudingen en wat is daarvan het effect?

Dit is slechts een voorbeeld van wat een projectmanager bezig kan houden. Wellicht speelt dit of iets anders bij jou? Bijvoorbeeld dat samenwerken steeds meer van je vergt, bijvoorbeeld door wisselingen van teamleden, door omgevingsinvloeden of omdat je opdrachtgever het anders wil in de samenwerking. Wat verandert er dan in de ordening?

Wil je leren hoe je krachtiger kan worden in je leiderschapstaak als projectmanager? In het ontwikkeltraject Leiderschapskracht leer je meer over jouw beïnvloedingsstijl, het effect daarvan op je teamleden en de omgeving. Je gaat ervaren hoe het is om jouw stijl verder uit te breiden. Er zijn beproefde mechanismen en wetmatigheden in gedrag waarmee je aan de slag gaat, zodat je bewust kunt kiezen uit verschillende stijlen. Je ontdekt waar jij nog een verdere slag kan maken.

Het ontwikkeltraject is er voor projectmanagers en voor projectteams. Het is altijd maatwerk.

Om een idee van de omvang te krijgen, kun je denken aan een vijftal gesprekken over onderwerpen uit het kader met daarbij opdrachten om zelf uit te werken en mee te oefenen.

De onderwerpen worden verder uitgewerkt in het programma dat je kunt opvragen. 

Het kader 

Wat betekent leiderschap voor jou, en wat vergt het van je? Reageren vanuit je bekende patroon levert niet altijd het gewenste resultaat. Het programma van dit ontwikkeltraject gaat je helpen om antwoorden te vinden die jou, het project, de teamleden, de organisatie en de omgeving echt verder helpen.

Je komt in dit ontwikkeltraject tot de essentie van jouw leiderschapstaak. Dit vergt wat van jou in professioneel en in persoonlijk opzicht. Professioneel leren gaat altijd samen met persoonlijk leren. Je kracht als projectmanager neemt toe en je ervaart meer impact.

Iedereen neemt een bepaalde plek in tijdens een project. Koen helpt je scherp te krijgen wat er gebeurt in de interactie tussen jou en je teamleden. Door dat helderder te hebben, kun je gemakkelijker de juiste werkafspraken met je teamleden maken voor een betere samenwerking

Wil je dat die afspraken goed worden nagekomen, heb je in te zien wat de best passende stijl van delegeren is, zodat je je teamleden constructief aanspreekt en interventies pleegt die jou en het team goed doen. Daarvoor is het ook van belang te weten in welke fasen een team zich ontwikkelt van een groep individuen naar een zelfsturend team. 

Naast de inhoudelijke projecttaak is er ook een eigen leeropgave voor het team en jezelf. Ieder teamlid is uniek en vereist afgestemde communicatie. Het kan voorkomen dat teamleden iets triggeren bij je. Dit werkt ook zo voor teamleden onderling. Weet hierop in te spelen en maak samen met jouw team de ontwikkeling door gedurende het project.

Het resultaat is dat je fundament als projectmanager steviger staat. Je excelleert met je team in een succesvol project. Jullie zijn effectiever en efficiënter. De ontwikkelingsslag die je met je team maakt is van blijvende meerwaarde voor volgende projecten.

Het resultaat

Met het ontwikkeltraject Leiderschapskracht: 

  • ben je beter in staat projectdoelstellingen te behalen;
  • op een wijze die jou en je teamleden goed doet;
  • met de opdrachtgever in een samenwerking;
  • en de organisatie er van kan leren.

   

  De aanpak

  Je kunt in je werk, hoe goed je ook bent, tegen de grenzen van je vermogen en vaardigheden aanlopen. Een opleiding in projectmanagement of een zelfhulp- of managementboek kunnen dan niet de verdiepingsslag maken (of geven) waar je naar op zoek bent. 

  Koen werkt daarom met een ervaringsgerichte aanpak op persoonsniveau. Dit heeft meer effect en is nog leuker ook. Jij brengt je ervaring in en Koen spiegelt dat naar wat tussen jou en hem gebeurt. Je blinde vlek in de interactie komt aan het licht. Deze werkwijze is direct toepasbaar in de praktijk. Je ervaart, reflecteert en leert.

  Vanuit deze waarden begeleidt Koen jou: afgestemd op jouw leerbehoeften, oordeelvrij open in gesprek gaan, respectvol, empathisch, integer en vertrouwelijk. Zodat jij de vrijheid ervaart om je te ontwikkelen in de richting die jij je wenst.